Om skörhet: Thin as a dime

augusti 29, 2011 · Posted in En låt 

Det här skrev jag för en vecka sedan:

Jag känner mig intellektuellt skör idag. Det är ingen bra kombination med att jag ska lämna in min avhandling om en vecka. Känner ett motstånd och en trötthet, som måste övervinnas.

Så jag går inte till jobbet. Jag tar bussen till ett bibliotek med utsikt över ett hamninlopp istället. Det är okej om man är forskare. Det är leveransen som är viktigast – avhandlingen – inte platsen där den förbereds. Och idag behöver jag inga människor att prata med.

Jag är ensam med texten och tankarna.

Och skörheten.

En gammal melodi om skörhet är Thin as a dime, från det gula albumet. Det är en annan skörhet, men skörhet likafullt. Från en tid när obalans var lite av mitt signum. Utan att gå in mer på det, så kom låten fram av slumpgeneratorn i min telefonmusikspelare häromdagen. Och idag, på vägen till biblioteket. Låten griper mig fortfarande.

It’s not the heart, it is the head that’s wrong
Its not too smart, it can’t just carry on

Jag gillar hur låten, om än väldigt milt, trappas upp; först piano, sen gitarrer, sen trummor och bas och körer. Och i mitten en röst som beskriver en bild. ”Thin as a dime”, uttrycket, kommer – återigen – från en Tom Waitslåt. Jag fick kolla upp vilken, jag kan höra den inom mig men mindes inte namnet. I Diamonds & Gold, från Rain dogs, sjunger Tom:

There’s a hole in the ladder
A fence we can climb
Mad as a hatter
You’re thin as a dime
Go out to the meadow
The hills are agreen
Sing me a rainbo
Steal me a dream

Det finns ett visselsolo i min låt Thin as a dime, och efter att jag lyssnat på det några gånger slog det mig att jag hade en förlaga till det solot med. Jag hade planerat att få med det i någon låt. Thin as a dime blev den perfekta. Idén är lånad från en Sofie Zelmani-låt som jag måste kolla upp vilken det är. Zelmani, och framförallt Halapi – producenten – är väldigt närvarande på hela gula albumet. Det är nog därför låten The Golden Trumpet inte fick vara med, och har legat i en låda sen dess. Den var för högljudd, tror jag att jag tänkte, och passade inte in med dom andra låtarna. Tänker lägga upp den här snart, så får ni höra hur den låter.

Tomas brukade prata om att göra en svensk version av låten, som kunde heta Tunn som en peng. Jag väntar på hans version fortfarande.

Det fanns ett band som hette Paus. Det var ett sidoprojekt av Jocke Berg från Kent och Peter Svensson från Cardigans. De släppte en skiva i slutet av 90-talet, där jag tror att Cardiganstrummisen var med och spelade. Det är förmodligen hans vacklande, nästan snubblande långsamma komp på en låt i slutet av albumet som inspirerat till kompet på Thin as a dime. Jag tror även att jag inte slår på hihatten här jag slår på virveln, i gammal god Charlie Watts-stil.

Maj7
Är du bekant med maj7-ackord? De representerar ett visst förhållande, det är när man tar med tonen som ligger ett halvt tonsteg under oktaven över grundtonen i ett ackord. Hursomhelst, jag har verkligen inte musikterminologin för att beskriva det bra, men ackordet skapar i mig en känsla av att vilja ifrån en punkt. Som att ackordet är en typ av obalans – som låter bra – men ändå är just en obalans. Det är något som ligger under, som vill upp. Som att man måste lämna. För att landa på ett tryggare ackord.

Maj7 är väldigt närvarande i Thin as a dime.

Låten är en obalans. Ett tillstånd man inte kan stanna kvar i, som man måste lämna.

Ett skört tillstånd.

Nu ska jag skriva klart avhandlingen. Här kan jag inte stanna.

Thin as a dime

She uncovered her skin
and danced in the morning sun
I felt it within,
that´s when it all begun

Is it about time
to pack up and leave?
Is it about me
then what could I do?

Make me believe in me
Make me believe in you
In all the good things you say
In all the good things you do

She´s thin as a dime
Can´t you see?
She´s thin as a dime
because of me
Because of me.

Break me the news
and I won´t be all confused
Share me the deal
and I won´t be incomplete

Is it about time
to pack up and leave?
Is it about me
I want to believe (belive in the good things I see that I do)

Make me believe
Believe in the good things I see that I do,
things that you do.

It´s not the heart,
it is the head that´s wrong
It´s not too smart
It can´t just carry on
I´m thin as a dime
Can´t you see?
Thin as a dime,
because of the things I wish I could undo
there are words I wish you could unsay

(believe in the good things I see that I do)

Make me believe.

Comments

2 Responses to “Om skörhet: Thin as a dime”

  1. […] För en vecka sedan kände jag mig lite skör. […]

  2. mija on november 3rd, 2011 21:14

    bästa texten. Av alla dina.