Om livets underströmmar: The undertow

februari 21, 2011 · Posted in En låt, Engelska 

Havet som någon typ av principiellt tema finns på många av mina låtar. Men inte havet i någon Evert Taubesk mening. Inte havet som havet är i en mer reell mening, inte havet som arbetsplats eller transport. Mer havet som en symbol för något annat, som ett språkbruk, som både ett längtans ljusa dragningskraft och mörkrets djupa sugande avgrund. Havet är liksom både hem, en flykt och ett hot.

Eller, vafan, jag gillar havet.

Då blir även underströmmar intressanta, det som drar under ytan, det inte så uppenbara men ändå kraftfulla. I The Undertow, som smyger in på den anonyma elfteplatsen på TO THE OCEAN, trea från slutet, har fått sitt namn efter allt det här. Att man dras med, dras in, utan att ha planerat det, ens kanske valt det när man stod inför det.

The undertow är en av de fyra låtar vi spelade in med Petter Ericsson under två hektiska dagar 2006, dvs tre år innan de släpptes på albumet. Det känns sjukt länge sedan nu. Eller snarare att tiden gått fort! De väna körerna är David Kulander och LisaLotta Carlsson, Tomas Dahl spelar melodigitarren som är både ett tema i början och ett outro. Jag minns hur vi snackade och övade melodier. Huvudmelodin är mitt påhitt medan Tomas spelade sig fram till den lite aviga sköna under andra versen, där kören sjunger I know you miss it too i bakgrunden. Ståbasen spelar naturligtvis Daniel Wejdin och trummorna, som Anton Engblom spelar, ville jag skulle ta fram den där hackiga rytmen som kompgitarren spelar.

Låtens rytm är lite intressant, men jag är dålig på att beskriva den i korrekta musiktermer. För vissa instrument känns den naturligt 6/8 men för min kompande gitarr är den mer en snabb tretaktare. Samtidigt som basen väl spelar den som 4/4. Det finns inte så många liveversioner att dela med sig av, men upptagningen från releasen känns helt okej. Där är även Nils Dahl med på pianot och Kristoffer Nordh på en gryta som markerar 2an om man ser det som tretakt.

—-

The undertow

Let us leave for the life we talked about
Let us leave for the life we talked about
Let us be less afraid

Don’t blame yourself for taking chances you could not foresee
This is how it happens, this is how it feels
Don’t blame yourself for making choices you did not believe in
This is how it functions and this is how it is

Let us leave

Its not the age, its not the place
It is the words we used to say
Its not the age, its not the place

It is the life we talked about
Let us leave

I know you miss it too, I know you miss it too

Remember me as a shipwreck
an undertow in the sea
I wanted you to hear it
I wanted you to feel it

Remember me as a melody
A sad song in your head
Remember me as an undertow
going on under the sea
Let us leave

Its not the age, its not the place
It is the words we used to say
Its not the age, its not the place
It is the life we talked about
Let us leave

——-

För att lyssna klickar du antingen på länken i texten eller på den blå linjen i botten av sajten, streampadden. Där finns också sajtens alla låtar i en lista.

Comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.