The Darling Conceptions of Your Time

februari 13, 2011 · Posted in En bok, En låt 

Det är dags att komma igång med lite bättre låtpresentationer och jag tänkte börja med The darling conceptions of your time, den låt som är den mest samhällsvetenskapligt sammankopplade.

Det är ju rätt vanskligt att få ihop en låt som samtidigt gör anspråk på att kunna berätta nåt om förändringar av världsbilder, och blir lätt dåligt eller töntigt. Låten i sig, är ett ihopplock av inspelningar. Antons trummor spelades in i en replokal på Hisingen, i en källare bredvid en boxningslokal, när vi var där och repade med Minxy, pianot på Östgötavägen 14 i Lund, precis som sången och säkert gitarrerna. LisaLottas sång minns jag inte inspelningen av, men det kan ha varit hemma hos henne i Göteborg på den tiden. Det är Daniel Wejdin som spelar den skönt svängiga ståbasen. Minns du var din gitarr spelades in, Tomas?

Efter vi spelat in en snabbare version, med mer tempo och countrytassande sväng kände jag att låten passade som ensam pianolåt också. Jag och Martin Veida, som mastrade låtarna, satt och diskuterade huruvida man skulle ha pianoversionen med eller utan LisaLottas kör i det stick som kommer i andra halvan. Vi kom fram till att låten hålls mer ”ren” och mindre effektsökande utan. Här är versionen utan Lisalotta och här är versionen med LisaLotta. Avgör själva!

Hursomhelst, sammanställandet av låten sammanföll med att jag var med och gjorde en bok ihop med en professor i rättssociologi, Håkan Hydén, som gavs namnet FRAMTIDSBOKEN: Volym 1.0, där även Dennis Töllborg medverkade. Jag gav boken undertiteln ”The Darling Conceptions of Your Time”. I min artikel, Om Sanning och Rätt, har jag med delar av låttexten, och låter den leda artikeltexten framåt i sin metapedagogiska berättelse om samhällsförändring kopplad till digitalisering, om upphovsrätt och föreställningar knutna till den.

Eftersom jag gjorde både bokens omslag och låtens så fick dom gå i samma ton, inspirerade av den ptolemaiska föreställningen om solsystemet med jorden i centrum kontra den galileiska eller kopernikanska, med solen i centrum.

Så här presenteras artikeln på Lunds Universitets hemsida:

It is not the eyes that fool you, it’s not the ears that can’t hear It’s the darling conceptions of your time that makes you feel this way” Detta sjunger 1600-talsastronomen Galileo Galilei i denna artikel i FRAMTIDSBOKEN, och artikeln kretsar, precis som alla sex ingående artiklar, kring konceptuella problem knutna till vår tid och ett samhälle som är mer och mer uppkopplat. Dessa dilemman är såväl juridiska som tankemässiga och har att göra med en samhällsförändring knuten till en digital revolution. Om Sanning och Rätt handlar om Akademins och Rättens roll i samhället idag. Artikeln handlar om samhällsförändring, olika förhållningssätt till denna förändring, och hur föreställningar blir betraktade som Sanna och Rätta. Artiklen diskuterar upphovsrättens historiska utveckling i kombination med teknikens. Genomgående i artikeln förekommer citat från en sång, The Darling Conceptions of Your Time, som behandlar samma tema som artikeln, med den (meta-)pedagogiska poängen i att finnas sökbar och nedladdningsbar på Internet.

Vi gjorde en kombo en gång, jag med mitt tremannakombo och professor Håkan som föreläsare, på vetenskapsfestivalen i Göteborg. Det var udda, men intressant, och kul. Vi spelade inte bara Darling conceptions, och musiken i en film från det framförandet finns på ubetoosidan, men man får klicka framåt lite för att komma till darling conceptions-låten.

Har du mobiltelefon eller vill ladda ner låtarna (”spara länk som”) så klickar du på länkarna i texten ovan, annars kan du lyssna längst ner på sidan i ”streampadden”.

UPPDATERING: Hittade en liveupptagning på låten från ett framförande på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, 2009.


The Darling Conceptions of Your Time

I see a learned man watching the sky
His mind is forming a question
He trembles when he starts to realize
There is something wrong with how the sun passes the sky
There is something wrong with how the sun passes the sky

The court declared the conviction
and the mumbling crowd awaited no reply
It expected no contradictory claims
There is nothing wrong with how the sun passes the sky
There is nothing wrong with how the sun passes the sky

Its not the eyes that fool you
Its not the ears that cant hear
It’s the darling conceptions of your time
that makes you feel this way
that makes you feel this way

Can you feel it too?
The old world measuring the new
Can you feel it too?
The old world claiming the truth
I know you’ve heard it too
That the questions that we ask ourselves
in the passed way of thinking
won’t solve the problems of the new

Its not the eyes that fool you
Its not the ears that cant hear
It’s the darling conceptions of your time
that makes you feel this way
that makes you feel this way

Comments

4 Responses to “The Darling Conceptions of Your Time”

  1. tomas on februari 13th, 2011 19:20

    tror att den spelades in i Lund de också faktiskt, på din röda gretsch där man äntligen fick jobba lite svaj…

  2. stefanl on februari 13th, 2011 23:31

    Ahaa, tackar, det kan nog stämma ja. Svajjen är snygg, framförallt är den snygg, men att få in den naturligt i spel är inte lika lätt. Då får man väl spela mer chris isaak eller nåt.. :)

  3. stefanl on februari 27th, 2011 21:38

    Kolla in videon från vetenskapsfestivalen, Tomas, letade fram den och la upp här. .

  4. […] videor från när jag och kombot spelade på vetenskapsfestivalen i Göteborg i maj 2009. Jag har nämnt att vi spelade The Darling Conceptions of Your Time, men hade inte videon tillgänglig då. Vi […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.